26 januari 2021 #blog
Bloggen
Tips and Tricks
Leestijd: 4 minuten

Heb je besloten te gaan bloggen? Je hebt in ieder geval interesse in blogs. Lees snel verder en bereid jezelf voor om je eerste blog te schrijven op Samen Voor Onderwijs.

Wat verstaan we eigenlijk onder een blog?

Blog staat voor weblog, een persoonlijke log, te lezen op het web. In andere woorden, een online artikel met een persoonlijke en informele tint met als doel anderen te informeren of te inspireren. Daarbij eindigen de meeste blogs met een zogenaamde ‘call to action’ - de schrijver wil je graag ergens toe bewegen.

Do's

We beginnen met de Do's voor het schrijven van een blog.

Tip 1

Zorg voor een mooie samenvatting van je blog. Deze gebruik je als opening van je blog maar kun je ook meteen in de omschrijving zetten. Zorg dat de lezer zich herkent in jouw verhaal. Bijvoorbeeld, ‘Hoe hou je - woensdag, einde van de morgen - de aandacht van je leerlingen, als zij al dromen over voetballen of spelen met LEGO Friends?’

Tip 2

Je snapt ‘m al, geef tips! Zorg voor concrete tips in en doe dit in duidelijke taal. Breng je verhaal niet te zweverig maar hou het praktisch. Gebruik heldere taal. Bijvoorbeeld: ‘Je kan houten blokken gebruiken om fijne motoriek te oefenen’. Gevolgd door een link naar een van je materialen natuurlijk!

Tip 3

Voor een prettige leeservaring is structuur belangrijk. Deel de tekst op in alinea’s en maak gebruik van de verschillende kopteksten (header elementen).

Ook kun je dynamiek creëren door een zin uit je tekst te halen en in een tekstbox te zetten.

Of maak gebruik van een quote!

Don'ts

Dan volgen nu de don’ts voor het schrijven van een blog.

Niet-doen 1

Te weinig tekst in je blog zorgt ervoor dat je de lezer snel kwijt bent. Maar ook te veel tekst zorgt dat de lezer voortijdig afhaakt. De ideale blog is ergens tussen de 300 en de 1000 woorden, als je een goed verhaal hebt mag je zeker tot 2000 woorden door schrijven. Google heeft 300 woorden nodig om de blog goed te indexeren, dit is het minimum van jouw blog.

Niet-doen 2

Vergeten links te plaatsen in jouw blog. Zorg dat je zeker 2 à 3 links opneemt in je blog. Dit zorgt ervoor dat je de lezers langer vasthoudt. Ook krijg je van Google een hogere waardering als je enkele links in de blog plaatst.

Niet-doen 3

De lezer iets vertellen wat hij of zij al lang weet. Zorg dat je iets nieuws te vertellen hebt. Zorg dat het interessant is voor de lezer, een nieuwsfeit, een uniek ervaring in de klas of bijvoorbeeld een nieuw materiaal wat je uit hebt gebracht.

Inmiddels ben ik over mijn 300 woorden heen, en hoop dat ik iets nieuws heb verteld. Nog even een extra tip:

Probeer je blog zo goed mogelijk visueel te ondersteunen. De lay-out is belangrijk maar ook de afbeelding bij de blog, of nog mooier: neem zelf een YouTube video op en plaats deze in je blog.

Kleuters voor notebook

Je kan kiezen voor een afbeelding uit de Media Bibliotheek óf een YouTube video. Neem de <> 'Insluiten'-link bij DELEN op de YouTube pagina.

10x: dé grootste fouten bij bloggen én hoe je ze voorkomt!

Veel schrijf en leesplezier met de blogs op Samen Voor Onderwijs.

Leeftijden
Overige
Vakken
Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 3/1/2021 4:46:33 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek