Breng wiskunde tot leven
GrandPi
Leestijd: 5 minuten

Had jij vroeger op school ook zo'n moeite met wiskunde? Lees in deze blog over een educatief kinderboek vol avontuur dat kinderen op speelse wijze kennis laat maken met wiskundige begrippen.

HET IDEE

Het idee voor dit boek is ontstaan bij een zeer ervaren docent wiskunde. Deze docent ervaart elk jaar opnieuw hoe moeilijk het is voor zijn leerlingen om de abstracte begrippen uit de wiskunde te bevatten. Hij is ervan overtuigd dat kinderen deze begrippen makkelijk tot zich kunnen nemen als ze hier op jonge leeftijd al kennis mee maken op een speelse manier.

Wiskunde docent met kleinzoon

“ Wanneer we op jonge leeftijd de “zaden” van wiskunde planten, kunnen kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van plukken. ” - Ronald Jansen

HET BOEK

Pi en Straaltje zijn in dit avontuur onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben elkaar nodig om een cirkel te zoeken en maken. Dit onder begeleiding van opa Passer (de docent). Na het voorlezen van het boek kunnen de kinderen uiteraard nog niet aan de slag met wiskundige formules maar de eerste wiskundige zaadjes zijn wel geplant. Begrippen als een cirkel, straal en Pi zijn niet meer onbekend. Pi is behalve een wiskundig begrip ook een figuurtje dat als een vriendje gezien wordt.

Binnenwerk 001
Binnenwerk 002
DOELGROEP

Voordat we ons boek uitgebracht hebben, is het uitgebreid getest en beoordeeld door een twintigtal jonge ouders en onderwijzeressen van basisscholen. Het boek werd zeer positief beoordeeld. Jonge kinderen 3-4 jaar blijven luisteren en zijn heel erg gefocust op de tekeningen waarin kleine details verstopt zitten, die ze graag zoeken. Wat oudere kinderen 5-6 volgen het verhaal met veel interesse. We hebben dit boek voorgelezen in vijf kleuterklassen (groep 1-2) en de kinderen hebben ademloos geluisterd en achteraf heel bijzondere en interessante vragen gesteld. Een voorbeeld is de vraag “kan Pi wel eten want hij heeft wel een mond maar geen buik”. Oudere kinderen kunnen het boek zelf lezen, het AVI niveau is ongeveer 3-4.

IN DE KLAS

Op ons Instagram account worden we veelvuldig gevolgd door kleuterjuffen. Zij gebruiken ons verhaal en de downloads over vormen op allerlei manieren als lesmateriaal. Dit sluit volledig aan bij onze doelstelling om jonge kinderen op een onbewuste en speelse wijze kennis te laten maken met wiskundige begrippen waar ze op latere leeftijd mee te maken krijgen.

BOEK KOPEN

Het boek Pi is zijn cirkel kwijt is het eerste deel uit de reeks, boeken over andere vormen zoals vierkanten en driehoeken worden medio 2024 uitgegeven. Mocht u interesse hebben in het boek dan is deze verkrijgbaar op onderstaande website.

Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar
Vakken
Rekenen en Wiskunde
AUTEUR
avatar

GrandPi

Het idee voor dit concept is ontstaan bij een zeer ervaren docent wiskunde. Deze docent ervaart elk jaar opnieuw hoe moeilijk het is voor zijn leerlingen om de abstracte begrippen uit de wiskunde te bevatten. Hij is ervan overtuigd dat kinderen deze begrippen makkelijk tot zich kunnen nemen als ze hier op jonge leeftijd al kennis mee maken op een speelse manier. “Wanneer we op jonge leeftijd de “zaden” van wiskunde planten, kunnen kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van plukken.” - Ronald Jansen