26 januari 2021 #auteur #materialen maken
Digitale materialen maken
Word auteur op Samen Voor Onderwijs
Leestijd: 5 minuten

Je hebt een leuk idee voor een materiaal. Of je hebt iets nodig wat nergens te krijgen is. Dan wordt het tijd om zelf onderwijsmaterialen te gaan maken. In deze blog vertellen we je hoe je dit doet.

Inspireren

Iets helemaal nieuws bedenken is vandaag de dag bijna ondenkbaar. Er bestaat al echt heel veel. Wat je beter kan doen, kijk om je heen, zoek op internet en laat je inspireren door bijvoorbeeld Pinterest, Google of video’s op YouTube. Door creatief bestaande dingen te combineren worden de mooiste en originele ideeën geboren.

De uitwerking

Je hebt een leuk idee, je denk het is haalbaar en je hebt genoeg energie om aan de slag te gaan? Mooi, dan kunnen we beginnen met de uitwerking.

Bepaal voor jezelf de doelgroep, een thema en het doel van je materiaal. Welke fysieke materialen ga je gebruiken, past dit bij de doelgroep en is het herbruikbaar?

Om vervolgens aan de slag te gaan, kruip je achter de PC. En dan…

Er zijn tal van programma’s op de markt waar je prachtige materialen mee kan maken:

 • Carva
 • Photoshop
 • Illustrator of Indesign
 • Paint, Paint 3D of Paintbrush
 • Word of Publisher

En er zijn er nog velen. Kies een pakket waar je al bekend me bent of bereid bent om te leren. Maak het jezelf niet te moeilijk door te denken, “Photoshop! Daar kun je toch alles mee?!”.

Photoshop, daar kan je toch alles mee?!

Bronmateriaal

Je kan natuurlijk alle zelf gaan tekenen. Als je talent hebt dan is dit zeker een afweging. Bedenk je wel hoeveel tijd je in het materiaal stopt. Hoeveel tijd ben je bereik erin te stoppen? Wil je direct aan de slag dan zijn er talloze illustratoren met een groot aanbod aan afbeeldingen. Voor veel illusies dien je een licentie aan te schaffen maar als je even goed zoekt vind je ook voldoende (legaal) gratis afbeeldingen.

Enkele websites waar je terecht kan zijn:

 • Etsy
 • Shutterstock
 • 123RF
 • Freepik.com
 • Pixabay.com

Beschrijving

Als je ontwerp af is kan het zijn dat je nog een beschrijving moet toevoegen. Zorg dat de uitleg helder en eenduidig is zo dat er geen verwarring kan ontstaan bij het gebruik van jouw materiaal. Zorg ook voor voldoende variatie, dit geeft het materiaal extra waarde en toont meteen hoe creatief je bent.

Publiceren en promoten

Als de PDF klaar staat meld je jezelf natuurlijk aan met je auteurs account op Samen Voor Onderwijs. Je maakt het materiaal aan en upload het bestand. En als het materiaal dan beschikbaar is om te downloaden ben je klaar. Of… toch niet…

Social Media Phone

Velen denk dat ze dan klaar zijn maar helaas werkt het zo niet. Om ervoor te zorgen dat jouw materiaal ook echt wordt gedownload zal je het moeten promoten. Gelukkig heeft Samen Voor Onderwijs de nodige tools om dit te doen zoals de Facebook Delen-knop en de Pinterest Bewaren-knop. Maar je kan ook zelf aan de slag. Zorg voor mooie foto’s van materialen en zet deze op de verschillende Social Media. Wees aanwezig in de verschillende groepen op bijvoorbeeld Facebook. En probeer zo veel mogelijk volgers en subscribers te krijgen. (Ik voel een onderwerp voor een nieuwe blog aankomen :-)

Als je vervolgens foto’s op Facebook ziet van leerkrachten die met jouw materialen in de klas staan, dan weet je dat je het goed hebt gedaan.

Heel veel plezier met het ontwerpen en uitbrengen van jouw eigen digitale leermaterialen.

Heb je al materialen gemaakt, twijfel niet en zet ze direct op Samen Voor Onderwijs.

Leeftijden
Overige
Vakken
Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 3/1/2021 4:46:23 PM
0 / 0
 • Respect
 • Positiviteit
 • Opbouwende kritiek