13 april 2021 #memory #piraten
Letters leren is een feest
Jonge kinderen leren de wereld steeds beter te kennen
Leestijd: 4 minuten

Letters leren is een feest

Jonge kinderen leren steeds beter de wereld om hen heen te kennen. Je ziet duidelijk dat ze zich afvragen:

Wat is het toch dat grote kunnen met taal?
Interesse komt vanzelf

Eerst leren kinderen praten, maar tussen 0-4 jaar komt daar langzaam de kunst van geschreven taal bij. We noemen dit ontluikende geletterdheid. Kinderen zien dat er op het kinderdagverblijf en op school, als ze een kunstwerk maken, hun naam op het papier wordt geschreven. Ze zien dat de juf of meneer dat voor ieder kind anders doet. Ze kunnen het woordbeeld gaan herkennen of langzaam de losse letters.

“Dat is mijn letter!”

Ook merk je dat als een kind interesse heeft in letters, ze dat steeds meer uit gaan breiden. Je kunt tijdens het wandelen door je woonplaats of tijdens het boodschappen doen je kind zien wijzen en horen zeggen. “kijk dat is mijn letter!”. Op dat moment weet je dat het kind interesse heeft in letters. De wereld om het kind heen wordt daardoor als maar groter. Het is dan ook heel leuk om rond te lopen en een letter speurtocht te doen. Begin bij zo’n activiteit met de letter waarin het kind interesse toont, zoals bijvoorbeeld letters van de eigen naam of van het favoriete speelgoed.

Zelf ‘lezen’

Langzaam merk je dat het kind over gaat van ontluikende geletterdheid naar beginnende geletterdheid. Ze krijgen steeds meer inzicht in de functies van de geschreven taal. Het voorlezen aan een kind uit een prentenboek draagt bij aan de taalontwikkeling en prikkelt de nieuwsgierigheid naar lezen en het leren van letters. Vaak zie je dat bij een prentenboek dezelfde woorden of zinnen worden gebruikt. Een kind kan daardoor actief deelnemen aan het voorlezen en ook laten zien dat het ‘zelf’ kan lezen wat er staat.

Thematisch letters leren

Als kleuter word je dus langzaam meegenomen in de wereld van letters. Het is vooral belangrijk dat alles wat een kind leert leuk is. Op het moment dat de interesse er is, komt het leren vanzelf. Het is ook mogelijk om kleuters extra te stimuleren bij het leren van letters. Daarom heb ik een letter memo in het piraten thema gemaakt. Het is leuk om in de klas of thuis te spelen met je kind en het sluit aan bij zijn of haar belevingswereld.

Materiaal op verschillende manieren gebruiken

Mocht het kind het thema piraten nu heel leuk vinden kun je de letter memo en ‘bewegen met piraten’ samen aanbieden. Maak er een letterspeurtocht mee op het schoolplein of laat de kinderen letters met hun lichaam uitbeelden. Er zal heel veel manieren te bedenken om met deze materialen samen aan de slag te gaan.

Afsluiting

De tip voor deze week is; ga lekker met je kleuters of de klas op pad. Loop door je woonplaats op zoek naar letters. Dit is zelfs in de coronatijd een lekker uitstapje om te doen. Als je liever binnen blijft vraag dan aan iedereen folders of boekjes om lekker te knippen en te plakken. Je kunt bij deze activiteit ook ieder kind een ‘letter’ uit laten zoeken en dan plaatjes laten uitknippen van woorden waarin de letter voor komt. Het meest makkelijk is als je de letter ‘R’ hebt, je dan een plaatje met een beginletter zoekt die hetzelfde is. Bijvoorbeeld een plaatje van een ‘Roos’. Ook de letters kun je uit de folder knippen ze zijn er in alle kleuren, vormen en maten.

Mocht je het piraten memo spel spelen vergeet dan niet het spel te beoordelen. Het bestaat uit spelkaarten met zowel leesletters als drukletters.

Heeft dit blog je nu geholpen om als idee in de klas of thuis te gebruiken, reageer dan even op mijn blog om te vertellen hoe het is bevallen.

Benodigdheden

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk:

  • Een kleuter met oog voor de wereld om zich heen
  • Voorbeeldletters
  • Thema idee ‘lettermemo’ en/of ‘bewegen met piraten’
  • Kijk vooral even naar het voorbeeld filmpje hieronder.

Bekijk de wereld eens door de ogen van een kleuter!

Leeftijden
Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands)
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 4/13/2021 11:26:12 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek