Op de boerderij
Welke dieren heb je op de boerderij
Leestijd: 5 minuten

Op de boerderij

Over de boerderij raak je met kinderen niet uitgepraat. Welke dieren heb je op de boerderij? Welke geluiden maken de dieren? Waar slapen ze? Wat eten ze? Zijn er ook boerderijen zonder dieren? Je zult merken dat kleuters al veel van dit soort vragen kunnen beantwoorden.

Boerderijdieren

Jonge kinderen weten vaak al heel wat van de boerderij. Speelsets van duplo, little people of ander materiaal gebruiken vaak het thema boerderij. Thuis of op school zullen voor kinderen dan ook veel boerderijdieren te vinden zijn.

Het is leuk om met de kinderen te kijken naar het dier zelf. Hoe ziet het eruit, wat eet het dier en waar slaapt het. Waarom is zo’n dier te vinden op de boerderij? Zorgt het bijvoorbeeld dat wij melk kunnen drinken of een eitje kunnen eten?

Wat ook leuk is om te laten zien en kinderen te laten ervaren, is dat niet alle koeien zwart wit zijn. En niet alle varkens roze. Laat de kinderen kennis maken met de dieren, maar laat ze ook ervaren dat dieren net als mensen verschillend kunnen zijn.

Zo kunnen de eieren van de kip verschillende kleuren hebben. Je kunt met oudere kinderen uitzoeken waarom dit zo is en de eieren eens goed bekijken. Aansluitend is het natuurlijk leuk om samen iets lekkers te maken.

Boerderij maar dan anders

In Nederland heb je ook agrarische bedrijven die zich bezighouden met fruitteelt, akkerbouw of boomteelt. Dat is ook heel leuk om met kinderen te bekijken. Loop eens door de supermarkt met kinderen. Bekijk de producten en ga op onderzoek uit waar ons eten vandaan komt. Dit is leuk voor jonge kinderen maar ook zeker voor oudere kinderen.

Ook kun je met kinderen praten over dat het eten en drinken kan verschillen per land of per cultuur en dus niet alleen afhankelijk is van het aanbod of wat je lekker vindt. Het heeft immers ook te maken met je achtergrond en opvoeding. Misschien zijn er wel kinderen die geen varkensvlees eten of juist vegetarisch zijn.

Zorg voor dier en plant

Het is voor kinderen belangrijk te leren om zorg te dragen voor dier en plant. Kijk eens of het mogelijk is tijdelijk een dier thuis of in de klas te hebben. Dit kan al een goudvis zijn die verzorging nodig heeft. Ook kunnen kinderen veel leren van het zorgen voor planten. Bij de supermark krijg je soms moestuintjes met simpel te kweken groenten. Laat kinderen ervaren, proeven en vooral ook mee deel uitmaken van het project.

Ik heb zelf ervaren dat een moestuin of moestuinbak heel leuk is om te gebruiken. Zowel op school als thuis. Vooral thuis was het vaak zo dat de peultjes, worteltjes of radijsjes al tijdens het plukken werden opgesnoept. Vanaf die periode zijn ze ook bewuster en beter gaan eten.

Dichterbij dan je denkt

Alle collega’s, mama’s en papa’s zullen met hun kinderen ervaringen hebben rondom het thema boerderij. Je leest eens een boekje, hebt speelgoed in het thema, je gaat er af een toe eens op uit naar een kinderboerderij of bij de boer eieren kopen i.p.v. in de supermarkt.

Probeer bij het thema boerderij vrij te denken. Iedereen begint bij de standaard boerderijdieren, hun leefomgeving en verzorging. Maar kijk eens naar een televisieprogramma als “onze boerderij”. Bedenk eens wat er allemaal aan diversiteit is. Ben trots op producten uit ons eigen land of uit je eigen streek. Ervaar zelf met plezier wat je in jouw buurt tegenkomt. Laat het zien aan de kinderen en geniet daar samen van.

Afsluiting

Dit was mijn blog voor deze keer rond het thema boerderij. De video is deze keer weer lekker praktisch. Ben je niet in de gelegenheid om er zelf op uit te gaan, kun je het filmpje ook met kinderen bekijken.

Het materiaal wat deze week bij mijn blog hoort is een boerderijspel dat je op drie verschillende manieren kan spelen. Ook zit er materiaal bij ‘met de Bee Bot op de boerderij’ om zelf mee aan de slag te gaan rondom het thema boerderij.

Zou je het leuk vinden om wat meer over bepaalde lesonderwerpen te weten of heb je tips, laat het weten in een reactie. Ik zal proberen om bij het maken van volgend materiaal rekening te houden met wensen en tips.

Heb je zelf ideeën bij mijn materiaal post het dan zodat andere leerkrachten ook met die tips aan de slag kunnen.

Zelf aan de slag met kleuters

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk;

  • Boerderijspel
  • Bee bot voor de activiteit ‘met de Bee Bot op de boerderij’
  • Tips van het blog
  • Filmpje om eventueel te laten zien aan kinderen
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar, Groep 5 - Derde leerjaar
Vakken
Biologie, Sociaal, Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 4/30/2021 11:35:36 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek