Pi in de Nationale Voorleesdagen
GrandPi
Leestijd: 5 minuten

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen! Van 24 januari tot en met 3 februari vieren we de kracht van woorden en maken kennis met nieuwe verhalen.

WAAROM ZIJN DE NATIONALE VOORLEESDAGEN ZO BELANGRIJK?

Voorlezen gaat verder dan het simpelweg delen van woorden; het is een intieme connectie tussen voorlezer en luisteraar. Het creëert niet alleen een moment van gezelligheid, maar speelt ook een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert niet alleen hun taalvaardigheid, maar stimuleert ook hun verbeeldingskracht en emotionele intelligentie. Kinderen leren niet alleen over de wereld om hen heen, maar ook over zichzelf door de personages en verhalen die ze ontmoeten.

De Nationale Voorleesdagen zijn een uitgelezen kans voor ouders, opa’s, oma’s, leraren, etc. om de liefde voor boeken te delen en kinderen te inspireren om te lezen. Door voor te lezen, worden deuren geopend naar nieuwe werelden en worden kinderen aangemoedigd om zelf te ontdekken.

ONTDEK NIEUWE WERELDEN

Als je nog niet hebt besloten welke boeken je tijdens de nationale voorleesdagen wilt ontdekken, maak je geen zorgen. Kies dit jaar eens anders en ga voor een educatief prentenboek. "Pi is zijn cirkel kwijt" laat kinderen onbewust kennismaken met de basisbegrippen van de wiskunde.

kaft voorkant
HET VERHAAL

In dit verrassende prentenboek "Pi is zijn cirkel kwijt" beleeft Pi een ongelooflijk avontuur. Als hij op bezoek gaat bij opa gebeurt er iets heel bijzonders. Een cirkel komt tot leven en gaat ervandoor. Tijdens zijn zoektocht naar de weggelopen cirkel maken jullie kennis met bijzondere wezens, zoals een wijze passer en een behulpzame geodriehoek. Na een spannende achtervolging blijkt de cirkel volledig verdwenen te zijn. Opa leert Pi hoe hij zelf een nieuwe cirkel kan maken.

Binnenwerk 001
VERWERKINGSOPDRACHTEN, MEER DAN ALLEEN VERHALEN VERTELLEN

Terwijl we ons verheugen op de Nationale Voorleesdagen, is het belangrijk te beseffen dat deze dagen niet alleen draaien om het voorlezen van prachtige verhalen. Natuurlijk staat het lezen van boeken centraal, maar er is zoveel meer te ontdekken en te beleven! Laten we eens kijken naar hoe we, in combinatie met ons boek "Pi is zijn cirkel kwijt", leuke en educatieve activiteiten kunnen toevoegen aan deze voorleesdagen.

CIRKELVORMIGE KUNST - Stimuleer de creativiteit van kinderen door na het lezen samen kunstwerken te maken geïnspireerd op het verhaal. Denk aan het schilderen van kleurrijke cirkels op papier of het maken van knutselwerkjes waarbij ze verschillende materialen gebruiken om cirkels te vormen. Deze activiteit versterkt niet alleen hun begrip van vormen, maar bevordert ook hun artistieke expressie.

CIRKELJACHT - Speel bijvoorbeeld een spel waarbij kinderen cirkels moeten vinden in hun omgeving of organiseer een 'cirkeljacht' waarin ze op zoek gaan naar voorwerpen met een cirkelvorm. Zo kun je interactief aan de slag gaan met vormen en maak je onbewust kennis met geometrie (vormen).

VOORLEESTHEATER - Breng het verhaal tot leven door een voorleestheater op te zetten. Laat kinderen scènes uit het boek naspelen of bedenk samen met hen nieuwe wendingen aan het verhaal. Dit bevordert niet alleen hun begrip van het verhaal, maar ook hun creativiteit en samenwerkingsvaardigheden.

VORMENKWARTET - Ga aan de slag met alle basisvormen d.m.v. een vormenkwartet. Hiervoor kan je het kwartet van GrandPi gebruiken, Pi’s junior vormen kwartet. Voor extra activiteiten met dit kwartet verwijzen we naar de blog: “Ontdek de wereld van vormen”.

Vormenkwartet stapel met 1 kaar open

Laat het prentenboek “Pi is zijn cirkel kwijt” een inspiratie zijn om aan de slag te gaan met vormen en creëer nieuwe avonturen, ontdekkingen en inzichten. En wie weet, misschien wordt "Pi is zijn cirkel kwijt" dan wel de volgende favoriet op jouw boekenplank. Veel wiskundig leesplezier!

Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar
Vakken
Rekenen en Wiskunde, Beweging, Creatief, Tekenen
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 1/24/2024 9:44:33 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek

AUTEUR
avatar

GrandPi

Het idee voor dit concept is ontstaan bij een zeer ervaren docent wiskunde. Deze docent ervaart elk jaar opnieuw hoe moeilijk het is voor zijn leerlingen om de abstracte begrippen uit de wiskunde te bevatten. Hij is ervan overtuigd dat kinderen deze begrippen makkelijk tot zich kunnen nemen als ze hier op jonge leeftijd al kennis mee maken op een speelse manier. “Wanneer we op jonge leeftijd de “zaden” van wiskunde planten, kunnen kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van plukken.” - Ronald Jansen