het keuzebord in de kleuterklas
spelen in de klas
Leestijd: 5 minuten

Wat is een keuzebord?

Je hebt ze vast wel al zien staan in de kleuterklas. Het keuzebord! Vaak is dit een groot bord met daarop afbeeldingen van activiteiten en verschillende hoeken uit de klas. Een keuzebord wordt aangeboden om de kinderen strucuur te geven tijdens het kiesmoment.

Kinderen leren kiezen, plannen en zelfstandig werken.
meisje ogen

Hoe gebruik je een keuzebord in de klas?

Tijdens het moment dat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan, is een keuzebord heel handig.

 • Vul samen met de kinderen het keuzebord met de verschillende hoeken die tijdens dit speelmoment open zijn.
 • Bespreek per hoek hoeveel kinderen hier kunnen spelen. (Dit kan je visueel maken met stippen)
 • Werk je met contractwerk in de klas dan kan je met keuzebordkaarten werken die verschillend zijn van kleur. Zo kiezen de kinderen eerst iets van de vb blauwe kaarten (contractwerkjes) en wanneer ze klaar zijn dan mogen ze zelfstandig iets gaan kiezen van de overige kaarten.
 • Voorzie op je keuzebord ruimte voor de naamkaartjes van de kinderen. Zo kunnen de kinderen die kiezen voor een hoek hun naamkaartje hier plaatsen. Dit geeft jou als leerkracht een overzicht waar alle kinderen zijn en zo kan je ook een patroon ontdekken in de keuze van de kinderen.
 • Kinderen die klaar zijn met hun spel in een hoek mogen zelfstandig via het keuzebord opzoek gaan naar een nieuwe hoek om te spelen.
 • Na het spel kan je via het keuzebord de kinderen laten vertellen over hun ervaring in de hoek waar ze hebben gespeeld. Wat vonden ze leuk, hoe zou het een volgende keer nog leuker kunnen?

Een keuzebord maken...

Natuurlijk kan je keuzeborden kopen maar je kan er ook zelf een maken! Met een magneetbord dat een veilig plekje heeft in de klas kom je al heel ver.

nodig:
 • een magneetbord (tip ga zeker eens langs bij een plaatselijke kringloop)
 • stevige magneten
 • naamkaartjes (oa verkrijgbaar bij katrotje ?? )
 • keuzebordkaartjes (oa verkrijgbaar bij katrotje ??)
 • voorzie een doosje voor de kaarten die je niet gebruikt

Ik voorzie mijn magneetbord vaak eerst van een groot vel stevig papier en teken hier vakken op. Maar je kan ook op het magneetbord zelf vakken tekenen of tape gebruiken om vakken te maken.

Bevestig de magneten aan de keuzebordkaarten en aan de naamkaartjes.

keuzebord klaar... spelen maar!

Nog enkele tips!

Durf te luisteren naar de kinderen. Vaak hebben ze geweldige ideetjes die het spel in de hoeken kunnen verbeteren.

Geef de kinderen mee inspraak in de hoeken die geopend zijn.

Neem op vaste momenten een foto van het keuzebord. Dit is altijd handig om nadien observaties te noteren.

Laat de kinderen in verschillende volgorden kiezen. Zo krijgt elk kind de kans om eens in de favoriete hoeken te spelen.

Oja en een hele belangrijke! Vergeet niet om zelf ook een naamkaartje te maken en mee in de hoeken te gaan spelen. Kinderen vinden het geweldig wanneer de leerkracht komt meespelen. Dit werkt ook heel goed bij hoeken die niet zo populair zijn....

Zien spelen, doet spelen!

Ben je nog opzoek naar kaartjes voor op je nieuwe keuzebord? Neem dan zeker een kijkje bij katrotje. Hier kan je kaarten vinden in 7 verschillende kleuren (momenteel zijn de kleuren blauw - geel - rood -paars - groen - oranje - roos verkrijgbaar aan een mooie korting!)
keuzebord 7 kleuren
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas
Vakken
Taal (Nederlands), Sociaal, Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 5/30/2021 10:10:56 AM
0 / 0
 • Respect
 • Positiviteit
 • Opbouwende kritiek

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩